Wiki – Wikispaces








Η περιγραφή…

To Wikispaces είναι μια πλατφόρμα με την οποία ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του Wiki. Τα Wiki είναι διαδικτυακοί χώροι (σύνολα ιστοσελίδων) που επιτρέπουν στο σύνολο των χρηστών τους να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό τους, πολύ γρήγορα και εύκολα, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Όλοι μπορούν να τα αλλάξουν όλα! Σίγουρα ήδη γνωρίζετε τη Wikipedia που είναι ένα Wiki, για την ακρίβεια το μεγαλύτερο wiki στο διαδίκτυο, στο οποίο μπορείτε να συνεισφέρετε και εσείς με τις γνώσεις σας. Τα Wiki , συνεπώς, διευκολύνουν τη συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Δεν είναι απλώς «εργαλεία» για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, είναι ουσιαστικά μια «εύπλαστη» πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία πολλών ατόμων είναι προφανές ότι εμπεριέχει πολλές δυσκολίες. Για αυτό το λόγο τα wiki παρέχουν τρία σημαντικά εργαλεία για κάθε σελίδα: ξεχωριστή συζήτηση για τα περιεχόμενά της, ιστορικό αλλαγών με δυνατότητα επιστροφής σε προηγούμενες εκδόσεις της σελίδας, και αυτόματες ειδοποιήσεις για τις αλλαγές που γίνονται στη σελίδα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ιδιωτικό wiki για πρόσβαση μόνο από τους μαθητές σας (επί πληρωμή), δημόσιο Wiki με δυνατότητα αλλαγής των περιεχομένων μόνο από τους μαθητές σας ή δημόσιο Wiki, το οποίο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να το αλλάζει.
Πιο πρακτικά
1. Τίτλος του Wiki. Ο τίτλος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο του Wiki. Ο τίτλος αυτός εμφανίζεται σε κάθε σελίδα του Wiki.

2. Τίτλος της συγκεκριμένης σελίδας. Καλό θα ήταν να είναι αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου της, ενώ εμφανίζεται μόνο στη συγκεκριμένη σελίδα.

3. Περιεχόμενο της σελίδας. Αυτή είναι η περιοχή που μπορούν να επεξεργαστούν οι χρήστες γράφοντας κείμενο, εισάγοντας εικόνες και video, αρχεία ήχου ή ό,τι άλλο επιθυμούν.
4. Η περιοχή συζητήσεων στην οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους άλλους χρήστες για θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη σελίδα. Αντίστοιχος σύνδεσμος υπάρχει σε κάθε σελίδα του Wiki.

5. Στον σύνδεσμο Ιστορικό (History) παρουσιάζονται όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στην ιστοσελίδα από τη δημιουργία της. Από εκεί μπορεί ο χρήστης να ανατρέξει στις παλιότερες εκδόσεις της σελίδας, να τις εξετάσει ή ακόμη και να τις επαναφέρει σε περίπτωση π.χ. βανδαλισμών. Όλες οι σελίδες του Wiki έχουν ιστορικό.

6. Ο σύνδεσμος Ειδοποιήσεις (Notify me) δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη σελίδα. Κάποιοι πρόθυμοι αναλαμβάνουν το ρόλο των «άγρυπνων φρουρών» του Wiki.
7. Το κρισιμότερο κουμπί των Wikis. Πατώντας «Επεξεργασία»(Edit), οι χρήστες μπορούν να κάνουν αλλαγές στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας (επόμενη εικόνα). Κάποιος μπορεί να γράψει κείμενο και να το μορφοποιήσει (πλαίσιο 1), μπορεί να προσθέσει αρίθμηση, λίστες με βούλες ή οριζόντιες διαχωριστικές γραμμές (πλαίσιο 2), μπορεί να προσθέσει ένα σύνδεσμο σε κάποια άλλη σελίδα του Wiki ή σε κάποια εξωτερική σελίδα (πλαίσιο 3, «Link»), να ανεβάσει κάποιο αρχείο κειμένου, εικόνας, ήχου ή video (πλαίσιο 3, «File»), να εισάγει κάποια μικρή εφαρμογή (πλαίσιο 3, «Widget») ή έναν πίνακα με γραμμές και στήλες (πλαίσιο 3, «Table»). Αφού ολοκληρώσει τις αλλαγές που έχει κάνει, τις αποθηκεύει απλά με το κουμπί "Save" (πλαίσιο 4).
8. Δημιουργία νέας σελίδας στο Wiki. Πατώντας τη συγκεκριμένη επιλογή ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα σελίδα στο Wiki.

9. Παρουσίαση πρόσφατων αλλαγών στο Wiki. Πέρα από το ιστορικό της σελίδας, υπάρχει και το ιστορικό του wiki. Εξαιρετικά χρήσιμη επιλογή, ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να συμβαίνουν ταυτόχρονα αλλαγές σε πολλές σελίδες του Wiki.

10. Γενικές υπηρεσίες διαχείρισης των περιεχομένων (σελίδες, αρχεία, κάδος), των χρηστών (μέλη, δικαιώματα), της εμφάνισης και των στατιστικών επίσκεψιμότητας.

11. «Αναζήτηση» μέσα στις σελίδες του Wiki.

12. Ο σύνδεσμος «edit navigation» βρίσκεται πάντα στο τέλος του μενού πλοήγησης στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Ο χρήστης έχει δικαίωμα να αλλάξει το μενού, να προσθέσει συνδέσμους για νέες σελίδες, να αφαιρέσει συνδέσμους και να μορφοποιήσει το μενού αισθητικά.
Παραδειγματικά σενάρια

Συνεργατική ανάπτυξη κειμένων: Ζητήστε από τους μαθητευόμενους να αναπτύξουν συνεργατικά ένα κείμενο για την ασφάλεια του διαδικτύου. Μέσω του wiki αποφασίστε τη δομή του κειμένου, ορίστε διαφορετικές ομάδες για διαφορετικά κεφάλαια, συζητήστε την εξέλιξη του βιβλίου.

Wiki ιστοσελίδα για την τάξη: Δημιουργήστε ένα Wiki για την τάξη σας και αναρτήστε στοιχεία που αφορούν το μάθημά σας, όπως συχνές ερωτήσεις, νέα και ανακοινώσεις, ημερολόγιο τάξης, χρονοδιάγραμμα εργασιών. Ζητήστε από τους μαθητές να συνεισφέρουν στη συντήρηση της ιστοσελίδας δημιουργώντας την εφημερίδα της τάξης, τους κανόνες και τις πολιτικές χρήσης των εργαστηρίων κ.α.

Διασχολική συνεργασία : Με χρήση του Wiki, και κατόπιν συνεννόησης των καθηγητών, η τάξη μπορεί να έρθει σε επαφή με μια μεγαλύτερη κοινότητα μαθητών από άλλες τάξεις, άλλα σχολεία, άλλες πόλεις, άλλες χώρες. Διαφορετικές τάξεις μπορούν να συζητήσουν για τις πολιτισμικές διαφορές των τόπων τους, να παραθέσουν στοιχεία για τη βιοποικιλότητα, να μοιραστούν σκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα wikispaces - http://www.wikispaces.com


Η υπηρεσία Wikispaces