ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ



Η παραπάνω γραμμή του χρόνου έγινε με το πρόγραμμα timerime, το οποίο παρουσιάζει κατά τη δημιουργία λογαριασμού κάποια ιδιομορφία. Δεν απαντά σε λογαριασμούς gmail....Ωστόσο είναι εύχρηστη και απλή εφαρμογή. Εύκολα μπορείτε να να προσθέσετε ημερομηνίες, γεγονότα, εικόνες και βίντεο.

Dipity
Βρισκόμαστε στην εποχή του web2.0. Όλο και νέες ιδέες προκύπτουν που δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο. Το dipity είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας ιδέας. Με τη χρήση της υπηρεσίας dipity ο χρήστης μπορεί να φτιάξει ενδιαφέρον timelines (ελληνική λέξη για το timeline;) για να απεικονίσει οποιαδήποτε ιστορική πληροφορία. Υπάρχουν ήδη χιλιάδες timelines που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Το dipity υποστηρίζει την εισαγωγή δεδομένων από picasa, twitter, pandora, wordpress.com, flickr, blogger, youtube και διαφορα αλλα.
Η δικτυακή εφαρμογή Dipity προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ιστορικής γραμμής, στην οποία μπορούμε να σημειώσουμε στον άξονα του χρόνου τα κυριότερα γεγονότα της περιόδου που μας ενδιαφέρει.Η εφαρμογή προσφέρεται και δωρεάν με απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα και κάποιους περιορισμούς. Για τους πιο απαιτητικούς (και εύπορους) υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναβάθμισης. Αφού λοιπόν κάνουμε log in επιλέγουμε από τη γραμμή εργασιών την επιλογή Create a Timeline. Στη συνέχεια στο πλαίσιο Topic Name γράφουμε τον τίτλο της χρονογραμμής και στο πλαίσιο Description μπορούμε να δώσουμε μια πιο αναλυτική περιγραφή της εργασίας μας .Στην επιλογή Permissions τσεκάρουμε το Private η το Anyone αν θέλουμε να εμφανίζεται σε εμάς μόνο η σε όλους τους χρήστες αντίστοιχα. Αν επιλέξουμε το Anyone μπορούμε να εκχωρήσουμε διαβαθμισμένα δικαιώματα στον επισκέπτη μας που ξεκινούν από την απλή προβολή έως και τη δυνατότητα επεξεργασίας (Can View και Can Edit αντίστοιχα). Στην επιλογή People you follow και The following people επιλέγουμε αντίστοιχα τα δικαιώματα που θα εκχωρήσουμε και τα οποία είναι τα ίδια με εκείνα που περιγράψαμε παραπάνω.
Μπορούμε τέλος να εκχωρήσουμε επιλεκτικά δικαιώματα σε συγκεκριμένους χρήστες με την υποβολή στο σχετικό πλαίσιο διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαχωρισμένων με κόμματα. Μετά από αυτά επιλέγουμε Continue και μεταφερόμαστε στο κυρίως περιβάλλον εργασίας. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε απεριόριστα θέματα και να εμπλουτίσουμε το καθένα από αυτά με εικόνα, βίντεο, ήχο, κείμενα, υπερσυνδέσμους και ό τι βάλει ο νους σας. Είναι σίγουρα μια διαδικτυακή εφαρμογή που αξίζει της προσοχής σας και η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας και όχι μόνο.